LumeaLive.com » STIRILE ZILEI » Clip de promovare „RomânIA Centenară” cu… o femeie de culoare îmbrăcată îi ie? O fi reprezentativ pentru specificul evenimentului?

Clip de promovare „RomânIA Centenară” cu… o femeie de culoare îmbrăcată îi ie? O fi reprezentativ pentru specificul evenimentului?

Buciumul.ro: Proiectul „RomânIA Centenară” a realizat un clip video de promovare a centenarului Mari Unirii, în care personajul ce ar reprezenta România este jucat de o tânără de culoare, îmbrăcată într-un costum popular ce aleargă pe străzile Londrei.

Actriţa principală este modelul TygaLilly Nefertiti, care a fost comparată cu Nefertiti, iar clipul ar dori să promoveze proiectul RomânIA centenară.

Proiectul cultural RomânIA  Centenară, este inițiat de către Cristina Chiriac (creatorul brandului Flori de ie), Alexandru Zainea, Laura Cosoi, Brândușa Bordeianu, Chriss Casper susţinut de Ministerului Culturii şi Identității Naţionale – Direcția Identitate Națională şi I.C.R şi a fost lansat marți, 12 septembrie anul curent, la Ministerul Culturii (MCIN)

Proiectul reunește o expoziție de costume populare „centenare” care este dublată şi de o expoziție de artă fotografică menită a imortaliza aceste costume.

Mai presus decât povestea acestor costume populare este aspectul vizual care transpune, efectiv, România veche, de acum 100 de ani, în prezent. Cred că România n-ar trebui iubită doar în timpul Centenarului, cred că România trebuie iubită în fiecare zi și cred că ceea ce facem noi, un grup de voluntari, este o dovadă că atunci când dorești să promovezi lucruri frumoase poți face și cu o valoare financiară foarte mică„, a declarat marți Cristina Chiriac, în conferință de lansare a proiectului. (conform agerpres)

Numele Cristina Chiriac îl regăsim pe câteva rapoarte ale fundaţiei Soros Moldova, iar boacănele I.C.R-reului sunt bine cunoscute publicului din România.

Nu trebuia să fi un geniu să realizezi că a face un clip despre Marea Unire unde în rolul principal, întruchipând România, se afla o persoană de alta naţionalitate şi etnie este o idee neinspirată. Nu era greu de anticipat reacţia românilor în situaţia în care exista deja confuzii referitor la identitatea noastră, începând cu Budapest & Bucharest şi terminând cu rrom şi român.

Vorba proverbului: “ori e prost ori îl plăteşte”, acuma hai să discutăm cât de “rasişti” și înapoiați sunt românii şi nepregătiţi să facă faţă unei noi “Europe multiculturale”.

Românii au reacţionat vehement, în aşa fel încât moderatorii paginii “România Centenară”, după ce nu au mai contenit sa înlăture comentarii  au şters filmul cu pricina cu totul, filmul a fost apoi  retras rapid de pe toate reţelele de socializare, el mai apare doar pe YouTube pe canalul unuia dintre realizatori.

Sursa: Buciumul.ro

Sursa: Stiri | cunoastelumea.ro
 
 
 
   

«

»